kesihatan

Manfaat Bergosip Buat Kesihatan

Hampir semua orang suka bergosip, apapun yang dibicarakan. Namun, gosip lebih sinonim dengan imej negatif, sehingga beberapa orang tidak mahu mengakuinya.

Tapi, kini ada sebab anda tidak perlu ragu-ragu untuk bergosip bersama rakan-rakan. Bergosip juga boleh mencetuskan pelbagai kesan positif terhadap fizikal dan psikologi.

Kajian dari University of Pavia di Itali, menganalisis kesan daripada bergosip yang diawali pengalaman peribadi penulisnya, Dr Natascia Brondino. Dia rasa lebih dekat dengan rakan-rakan wanitanya setelah mereka bergosip.

Ini mendorong dia untuk mempelajari kesan daripada bergosip di otak, dan hasilnya jelas. Otak perempuan mengeluarkan oxytocin selepas bergosip dibanding dengan perbualan biasa.

Untuk diketahui, oxytocin yang dihasilkan oleh perempuan selama persalinan yang mengukuhkan ikatan dengan bayi. Hormon ini juga dilepaskan selama berhubungan seks dan sentuhan penuh kasih yang lain, seperti membelai haiwan dan memeluk anak patung.

Sementara, dalam hal persahabatan, oxytocin membantu menetapkan aturan kelompok dan mengembangkan, serta mengukuhkan ikatan sosial. Ini membawa orang lebih dekat satu sama lain.

Selain itu, kajian ini mendapati, kesan daripada bergosip tidak terpengaruh oleh keperibadian seseorang atau watak psikologi. Hal ini tidak mempengaruhi peningkatan oxytocin ketika bergosip.

“Watak psikologi, misalnya empati, ciri-ciri autism, tekanan yang dirasakan, dan iri hati,” kata Dr Natascia.

Jadi, jangan rasa bersalah jika senang bergosip setiap hari, hanya ingat waktu. Kerana, bergosip boleh memberi kesan positif terhadap kesihatan mental anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *