tips

Wanita Ini Kongsikan Cara Melegakan Batuk dan Selsema Dengan Hanya Bahan Ini.

Dipetik Dari FB : Layla Rara

Nak share nak share nak share !
SEMOGA BERMANFAAT

Khas untuk ibu ibu yang dah buntu xtahu nak buat macam mana since sekarang musim batuk dan selsema dengan cuaca yang tak menentu.
Tapi yang jenis penggeli tu tak payah lah tengok yer sebab kan nanti ada yang kondem gitu gini.

Alternatif lain selain dari ambil ubat syrup yang klinik bekalkan.
Guna BALM VICKS VAPORUB untuk steam kasi keluar hingus anak anda.
Memang 2 ways, boleh sapu macam biasa kat badan dan jugak boleh guna untuk kaedah steam.

Cara cara dia (actually dah tertulis kat kotak tapi saya inform lah terus alang alang dah update):

1. Cari mangkuk/bekas yang dah xpakai masukkan 2 sudu teh (sy guna sudu plastik kecik hijau tu) balm vicks tu ke dalam mangkuk. Saya advice cari mangkuk/bekas yang dah tak guna sebab bau dia melekat dan balm tu susah nak hilang sebab melekit2.
2. Masukkan air panas,saya letak separuh mangkuk dan kacau balm tu sampai larut.
3. Kemudian mintak anak anda tundukkan muka ke dalam mangkuk sambil hidu wap tersebut. Make sure tutup mata sebab balm ni berangin masuk mata kang menangis budak tu. Saya yang kacau2 balm tu dalam air panas pun dah menangis. Haha. Dan BEWARE PLEASE sebab air dalam mangkuk tadi air panas yang baru lepas dijerang. Kan xpasal2 lain pulak cerita tumpah/terkena muka.
4. Buat 10-15 minit. Saya buat 15 minit, pastikan kipas/aircond off biarkan dalam keadaan suhu bilik untuk kesan lebih efektif. Nasib baik Qisya bagi kerjasama. Dan memang “loose” habis bunyi hingus yang blocked2 tu. Terbukak habis mana2 yang tersumbat.Meleleh keluar sendiri. Banyak sangat.
5. Dah keluar tu lap pakai tisu xpayah guna kain. Nak elak contaminate ,lagi satu bila pakai kain ni merata pulak kain tu letaknya. Better pakai tisu sekali guna terus buang.

Dah siap dia pun nampak segar sikit,bercakap pun xde “dengung” Terus masuk main mainan dalam bilik. Tak sampai 5 minit dia jerit lagi, “Mama cepat mama hingus Qisya panjang ni.”
Memang keluar lagi even dah siap dan Qisya kata dia xhembus pun.
Keluar sendiri masa tengah main. (REFER LAST PIC)

Kena ulang banyak2 kali jugak lah untuk membantu mempercepatkan proses penyembuhan.
Selain ambil ubat syrup yang dibekalkan klinik dan balm ni memang elok sapu jer lepas mandi dan nak tidur malam.
Lenaaa.

Oh yaa sebotol RM15 jer.
Yang VICKS VAPORUB
ni budak start 2 years sehingga dewasa boleh guna.

Baby punya bukan yang ni. Tapi ada jugak yang tu baby start 3 months-2 years boleh guna sebab katanya tak panas sangat sesuai untuk kulit baby. Tapi untuk baby xsure lah boleh buat method steam atau tak. Refer pada instruction ok.

Cari kat farmasi confirm ada semua ni.

Image may contain: drink

Ni lah dia sebotol 50g

No automatic alt text available.

Masuk jer dua sudu dalam tu kacau dalam air panas.jangan minum pulak

Image may contain: one or more people and closeup

Hidu macam tu.hati hati air panas tu kang tumpah

Image may contain: 1 person, closeup

Memang tak perlu hembus akan meleleh sendiri

Image may contain: 1 person, closeup

rilek jer, pejam mata hayati macam kat spa

Image may contain: 1 person, closeup

Nah kauuu dah siap steam tengah main2 meleleh rapat kat dada tak sempat cari tisu pakai tangan pun boleh lah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *